Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan tepung
1/2 cawan gula
4 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil soda penaik
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
1/4 sudu kecil serbuk penaik
90ml minyak bunga matahari
1/2 sudu kecil ekstrak vanilla
1 sudu besar cuka
1 cawan air
Cara Membuat:
1. Campurkan tepung, gula, serbuk koko, soda penaik, garam, serbuk kayu manis, serbuk penaik. Kacau sehingga sebati. Asingkan.
2. Untuk adunan seterusnya, masukkan minyak, ekstrak vanilla, cuka dan air. Kacau sehingga sebati.
3. Campurkan kedua-dua adunan (adunan 1 dan 2) kering dan basah, kacau sehingga lembut.
4. Sapukan mentega sebagai pelincir ke dalam periuk nasi. Tuangkan adunan dan masak untuk 60 minit.
5. Periksa kek dalam masa 45 minit. Cucuk kek dengan lidi untuk memastikan kek telah masak.
6. Setelah kek masak, biarkan kek sejuk untuk 15 minit sebelum dikeluarkan dari periuk.
7. Apabila sejuk, terbalikkan kek ke atas pinggan leper. Taburkan gula ising ke atas kek atau curahkan dengan coklat ganache.
Resepi Toping Coklat Ganache
Bahan-bahan:
1/2 cwn serbuk koko
1/2cwn susu pekat manis
1 sb minyak
Cara Buat:
1. Masuk serbuk koko dan susu pekat manis dalam periuk. Gaul hingga sebati
.2. Panaskan atas api yang kecil. Masuk minyak. Gaul sekejap dan matikan api.
3. Curahkan ke atas kek yang telah disejukkan terlebih dahulu.
selamat mencuba..
KREDIT : Resepi Buat Roti
No comments:
Post a Comment