Saturday, August 5, 2017

Burger Malaysia/Mini

Atas permintaan,.. saya sertakan resepi burger malaysia/mini n cara2 nya sekali..

Burger Malaysia/Mini

2 cawan  tepung gandum
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar majerin atau shortening
1 1/2 sudu kecil serbuk yis
1/2 sudu kecil garam
2 1/2 sudu besar gula halus
180ml air suam

Cara Penyediaan:

Bancuh serbuk yis bersama 50ml air suam yang diambil daripada sukatan 180ml... Kacau larut bersama gula,.. Biarkan selama 5 minit atau sehingga yis berbuih di permukaan.. Dalam mangkuk yg berasingan satukan tepung gandum, susu tepung dan garam. Kemudian masukkan marjerin dan gaul menggunakan tangan sehingga bahan kering dan mentega bergaul sebati. Tuang air bancuhan yis sedikit demi sedikit dan diikuti baki air suam yang tinggal tadi. Masukkan doh ke dalam mangkuk yang telah digris dengan sedikit minyak dan tutup dengan plastic wrap atau kain lembap supaya permukaan doh tidak kering. Perap sehingga doh naik 2 kali ganda..Ambil doh dan tumbuk sedikit supaya udara keluar. Uli seketika dan bahagikan kepada bbrp bahagian. Jika anda mahukan mini burger Malaysia mungkin boleh dibahagikan kepada 16 bahagian kecil... Buat bulat dan letak di atas dulang yang ditabur dengan tepung. Tutup dengan tuala dapur yang bersih dan biarkan doh kembang... Panaskan minyak, goreng kedua belah bahagian sehingga keperangan. Pastikan minyak jangan terlalu panas kerana nanti bahagian dalam tidak masak.Angkat dan toskan di atas kertas tisu untuk menyerap lebihan minyak. Belah di tengah tetapi jangan sampai terputus, kemudian buh sambal ikan bilis dan hirisan timun.. siap!!..

Kredit resepi ini kepada dapur zue via masak apa hari ni

No comments:

Post a Comment