Dah 3tahun saya tak makan kuih akok, pertama kali makan kat shah alam, kat singapore saya tak pernah jumpa kuih akok, ni 1st time buat, ok tak kuih akok air tgn suami saya😍😍😍
Terima kasih sis Afrina Amanina, sbb ajar bakar akok dgn sandwhich toaster.
Tips suami saya:
*Bakar selama 4 ke 5min, klu nak akok tu jadi cantik jgn buka penutup toaster,biarkn betul2 masak baru buka.
*sapu minyak kat toaster sblm bakar
*tuang adunan sehingga betul2 penuh
#kuihAkokMyHusband
#Copypaste
👇👇👇👇👇👇👇👇
Resepi akok (mudah)
---------------------------------
1 cwn santan
1 cwn telur (pecahkn mcm nk buat telur dadar, pastu sukat dlm cwn. Jumlah telur bergantung pada cwn yg kita pakai)
3/4 cwn gula putih + gula merah (kurangkan sikit jika manis)
1/2 cwn tepung gandum
Sedikit pewarna hijau
Sedikit pandan paste
Putar semua bahan sampai kembang.
(blend pun boleh).
Sapu minyak sandwhich toaster dan bakar akok dlm 4 ke 5min
Kredit resepi ini kepada sabrina sarsan via masak apa hari ni
No comments:
Post a Comment