Wednesday, August 30, 2017

Agar agar Lumut

Sejukkan tekak dengan Agar agar Lumut home made. Buat semalam & beku kan.
Harum wangi pandan

Resepi ade kat bawah. Nak cuba bolehlah
Nikmattt gigit sejuk sejuk

Kredit Resepi: Wan Azreen Naser

Like & Share
Senangnya Masak

🍰AGAR-AGAR LUMUT🍰

Bahan-bahan :

25g agar-agar tali
800 ml air
6 helai daun pandan - dibersihkan dan potong 1 inci
600 ml air
1 cawan santan pekat - (guna 1 kotak kecil santan pekat M&S)
#Versi ni tak guna santan tau
2 biji telur
2sudu teh garam
11 sudu makan gula

Cara-caranya:
.
1. Masukkan agar-agar tali dan 800 ml air ke dalam periuk. Masak hingga agar-agar larut.
2. Sementara itu, kisar daun pandan dan 600 ml air. Tapis air pandan tadi. Perah dan buang hampas daun pandan.
3. Bila agar-agar sudah larut, masukkan air daun pandan. Biarkan mendidih.
4. Masukkan gula, kacau hingga gula larut.
5. Pecahkan telur, kacau dengan garfu atau pemukul telur hingga rata. Masukkan santan pekat dan garam. Kacau rata.

Note : Kakak pi blender semua sekali air daun pandan + telur. Lepas tu masukkan terus dlm periuk.

6. Bila gula sudah larut, masukkan campuran santan tadi. Kacau sentiasa hingga mendidih.Tutup api.
7. Masukkan agar-agar ke dalam acuan atau loyang. Biarkan sejuk. Masukkan dalam peti sejuk. Bila sudah beku, hidangkan.



No comments:

Post a Comment