RESEPI PULUT AYAM SEDAP DAN SGT MUDAH!!!
Pulut ayam ni memang payah nak jumpa dikebanyakan negeri, ianya byk dibelah utara, tp jgn risau cara buat di mudah je, try la.. Share cpt!!!! Ok
Bahan-bahan ( 8orang )
1. 1 ekor ayam(L) - potong/cuci/tos
*garam +serbuk kunyit
*4 sudu besar rempah kari daging
*6 batang serai - ditumbuk halus
bhn* d perap brsama ayam 30 minit
2. 6 sudu besar tepung jagung
3. 1/2 cawan bijan
4. bawang merah - hiris nipis/goreng
5. sos cili thai maggi/mae pranom thai
6. daun pandan - carik2 @ gunting pendek2
7. 1 kg beras pulut - cuci/rendam
- kalu guna beras pulut susu (Thai) - rendam hanya 3-4 jam shj
Cara-cara
1. Kukus pulut brsama daun pandan, cam biasa(bleh letak gak daun pandan dlm air kukusan) - kukus 30 minit @ hingga masak.. 15 minit prtama buka periuk kukus & renjis2 dgn air masak pd prmukaan pulut, tutup smula periuk & kukus smula hingga masak
2. Ayam d perap brsama bhn* 30 minit, kmudian masukkn tepung jagung - gaul mesra d ikuti bijan, gaul lgi
Panaskn minyak + minyak goreng bwg tadi, goreng ayam cam biasa
3. Apabila semua dah ok, bleh lah menikmati pulut kukus brsama ayam goreng, bwg goreng & x lupa sos cili thai @ mae pranom thai
4. Biarkn lebihan/baki pulut dlm periuk kukus - sntiasa panas apabila perlu, apabila kerap d panaskn pulut semakin lmbut
Siap! Dan boleh makan panas2! Sedap!!!
No comments:
Post a Comment