KUIH PAUNG/KUIH BOM
BAHAN INTI
5 ekr ikan selayang @ kembung
1 cwn santan
5 ulas bwng merah
1 inci halia
1/4 cwn air
1sd teh halba
1sd teh garam
2sd teh gula
CARA :
- rebus & blend isi ikan + santan
- tumbuk @ kisar bwng mrh & halia
- campurkan isi ikan yg telah diblend dengan bahan tumbuk @ kisar
- masukan dlm kuali, masukan garam, gula, halba
- masak guna api sederhana hngga agak kering
BAHAN DOH
2 cwn tpng pulut
1 cwn tepung gandum
2 cwn kelapa muda parut
1sd teh garam
3/4 cwn air
CARA :
- gaul sebati tpng pulut, tpng gndum, kelapa parut muda & garam
- masukan air sikit2 hngga menjadi doh yang sebati
- ambil doh sebesar bola golf, leperkan & masukan inti, bulatkan semula kemas & susun dlm tray @ talam yg telah disapu minyak
- buat hngga habis
- biarkan seketika (15 minit)
- goreng kekuningan dngn api kecil
- kalau untk difrozenkan goreng 1/2 masak je
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment