Monday, April 3, 2017

Temosa raja

Sumber:Web Pahang

Bahan-bahan

450g isi ayam – dipotong dadu kecil
½ cawan santan pekat
75g bawang merah
2 ulas bawang putih
15-20g lada kering
2.5sm halia
1 batang serai
2 sudu besar biji ketumbar
½ sudu besar jintan putih
½ sudu besar jintan manis
5 biji telur – direbus dan dihiris bulat
Garam dan gula
Untuk Pastri
300g tepung gandum
75g marjerin
2 biji kuning telur
½ cawan air

Cara memasak

Inti
Masukkan semua bahan-bahan kecuali telur yang dihiris ke dalam periuk dan masak sehingga pekat dan pecah minyak.
Pastri
Bancuh marjerin, kuning telur dan air. Masukkan tepung dan uli sehingga sebati. Ambil sedikit adunan dan canai nipis-nipis. Terapkan adunan kepada kepingan-kepingan yang bulat. Ambil satu daripada kepingan itu dan letakkan hirisan telur di atasnya, diikuti dengan sedikit inti dan tambah lagi sehiris telur di atasnya. Kemudian ambil satu kulit temosa lagi dan tutupkan ke atas inti tadi. Kelim bahagian tepi kulit temosa tersebut. Setelah siap, goreng dalam minyak panas yang banyak sehingga kekuningan.

No comments:

Post a Comment